(Diğer adları: Güneğik, Hindibağ, Yabani hindibağ, Radika) Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdunun Hindistan, Endonezya ya da Mısır olduğu sanılmaktadır. Anadolu'nun her yerinde ekilmemiş tarlalar, yol kenarları ve bayır sırtlarında yabani olarak yetişir. 50-100 cm. kadar boylanabilen dayanıklı otsu bitkidir.
Kimyevi Terkibi: Yerüstü kısımlar taraksantni, Flavoksantin, lutein, arnidol ve faladiol, vitamin B1, C ve D, provitamin A laktoserol, asparagin, kolin ihtiva eder. İnozit, manit vs. ihtiva eder.
Kökler triterpen bileşimleri tarakserol, B-sistosterin ve stegmasterin sterinleri, taraksol, taraksasin, inulin , zamk, olein, palmitin, linol, serotin ve diğer asidlerden ibaret yağlar, kolin, inozit manit vs ihtiva eder.
Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Asıl te siri, karaciğer fonksiyonunu ıslah eder. Bundan başka safra çıkartıcı, idrar söktürücü ve solucan düşürücü te sire sahiptir. İştah açıcıdır. Karaciğer ağrıları, karaciğer menşeli sarılık, safra kesesinde taş idrar yoları hastalıkları, mesane iltihabı, böbrek ve mesanede taş , basurlar, mide ve bağırsak bozuklukları, şeker hastalığına karşı tatbik olunur.
Halk tababetince dalak ve kronik ekzema hastalıklarına karşı tavsiye edilir. Erken ilkbaharda, taze körpe yapraklar kansızlık ve deri sivilcelerine karşı salata olarak kullanılır.
Kullanılışı: 1 çorba kaşığı kuru yerüstü kısımlar 400 gr. kaynar su ile haşlanır. 2 saat bekletilir ve süzülür. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır. İnce kıyılmış kökten 1 kahve kaşığı 0,5 lt. suda 10 dakika kaynatılır. Aynı hastalıklara karşı aynı şekilde kullanılır.
1. Bedeni güçlendiren kuvvetli bir toniktir.
2. İştah açıcıdır.
3. idrarı söktürür.
4. Kanı temizler.
5. Müshil etkisi vardır.
Bu etkilerinden yararlanmak üzere, bitkinin sonbaharda topraktan sökülen kökü parçalanarak gölgede kurutulur. Kuru kök parçalarından 2-3 tatlı kaşığı alınıp suda kaynama noktasına kadar ısıtılıp sonra ateş kısılarak 15-20 dakika daha ısıtma sürdürülür. Böylece hazırlanmış olan dekoksiyondan günde iki kez birer bardak içilebilir.
Ayrıca bedende oluşan yangıları azaltır. Bu etkisini sağlamak için de, bitkinin toprak-üstü yeşil bölümleri ezilerek yara lapası hazırlanır ve yangılı yerlere dıştan uygulanır.