BULUNDUĞU YERLER:Memleketin sıcak taraflarında, kültür olarak yetiştİrilir.Menşei Akdeniz olarak tahmin edilmektedir.
YAPISI:Bir yıllık otsu bitkidir.Anakök kalın, iğ şeklinde ve silindirik yapıdadır.Sap; az çizgili, yukarı kısımda dallanır.Uzunluğu 60 cm. kadardır.Kaidede bulunan yapraklar ile sapın alt kısmında bulunan yapraklar değirmi kalp biçiminde bütün ve parçalı dişli, uzun saplı, sapın ortasındaki yapraklar, üç bölümlü, uzun saplı, yukarıdaki yapraklar, şeritimsi uzunca parçalı, gövdeye bitişiktir.Çiçekler beyaz, çanak yaprakları 5 bölümlü taç yaprakları da 5 adet ve erkek organlarda 5 adet ve alt yumurtalıklı bir örgen ve iki sütuncuktan ibarettir.Herbiri 7 koldan ibaret bileşik siperlikte topludur.Meyveler çizgili yumurta şeklindedir.Anason bal verici bitkidir.Mayıs-Haziran aylarında çiçek açar.
KULLANILAN KISIMLAR:Meyveler; mahsül, tohumlarının dökülmemesi için tam olgunluk devresinden önce biçilir.Biçildikten sonra kurumaya bırakılır, sonra harman edilir.Anason tohumları bozyeşil renkte, karekteristik kokulu ve tatlı bir tada sahiptir.Temizlenenlerde %12, iyice ayıklanmayan tohumlarda da %16 rutubet payına müsaade edilir.Kenevir, torbalara veya 4 katlı kağıt torbalara doldurulur. Rutubet almaktan korunmalıdır.Nem alan tohumlar çabuk kararırlar.Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilmelidir.
KİMYEVİ TERKİBİ: (%90 anetol, %10 anetol havikol, anis aldehidi, anis ketonuve anis asidi muhtevalı ) eterik yağ, %24 kadar yağlı maddeler, %20 kadar albüminli maddeler, reçine, tanenler, acı maddeler vs. ihtiva eder.