Yılanyastığıgiller familyasındandır. Ana-yurdu Hindistan'dır. Ama Asya, Avrupa ve Amerika kıtalarına kadar yayılmış çokyıllık otsu ve rizomlu bir su bitkisidir. Anadolu'da Sapanca, Yeniçağa ve Beyşehir göllerinin kıyılarında bol bol yetişir. 50-125 cm. boylanabilir.
osmanlı imparatorluğu döneminde eğirotu sağlığa yararlı özellikleri nedeniyle sıkça kullanılmış ve Evliya Çelebi ünlü Seyahatname adlı yapıtında, bitkinin niteliklerinden övgüyle söz etmiştir. Eğirkökünün bu tıbbi etkileri ve onlardan yararlanma yöntemleri şöylece sıralanabilir:
1. Sindirim sistemi için çok iyi bir toniktir. Sindirim işlemini kolaylaştırır. Gastrit ve mide ülserlerinde iyileştirici etkiler yapar.
2. Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Karın ağrılarını geçirtir.
3. İştahı açar. Diyareyi keser.
4. Yatıştırıcıdır. Spazm çözücü etkileri vardır.
5. Terleticidir. Beden ateşini düşürür.
6. İdrar ve âdet söktürücü etkileri de vardır.
Bütün bu etkileri sağlamak üzere, eğirkökü(kökgövdesi), sonbahar başı ile ortası arasında bulunduğu çamurlu topraktan kanca kullanılarak sökülür. Yaprakları ayrılıp rizomu iyice temizlenir. Uzunlamasına ikiye bölünür ve gölge bir yerde kurutulur. Kuruyan kökleri dilimlenir. Bunlardan 2 tatlı kaşığı alınır, üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp 10-15 dakika demlendirilerek bir infüzyon hazırlanır. Her yemekten yarım saat önce bu infüzyondan birer bardak içilir.