Eğreltiotu

Eğreltiotu>

Eğreltiotu

EĞRELTİ OTU



(Polypodiaceae-fam.)



Bulunduğu Yerler: Memleketin gölgeli kayalıklı ve rutubetli yerlerinde yetişir.

Yapısı: Bitki kahverengi pullarla kaplı, yatay sürüngen köksap kahverengi ve 40 cm. kadar yüksek olan eğreltiotu çok yıllık otsu bitkidir. Yapraklar saplı sathı orta damara kadar adeta tüysü kesiktir sporanjiumlar grup halinde yaprak bölümlerin alt kısmına iki sıra halinde dizilir.

Kullanılan Kısımlar: Köksaplar kullanılır. Bunlar erken kışın (şubat ayında ) veya güzün ( ekim aylarında) topraktan çıkarılır. Gölgede veya 40 derece ye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru bitki yağ kokulu, tadı önce tatlı, sonra acılaşır. Rutubet miktarı % 13 tür torbalarda paketlenir. Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir.

Kimyevi Terkibi: Köksap sepi ve elma asidi, gliserizin, saponinler % 8 kadar katı yağlar, reçine tanenler, şeker, makit, helme vs. ihtiva eder.

Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Köksap öksürüğüne karşı, safra çıkartıcı, solucan düşürücü tesirdedir. Karaciğer ve safra kesesi hastalıkları tedavisinde türlü menşe’li öksürüklere, mafsal romatizmasına solucanlara karşı kullanılması tavsiye edilir.

Halk tatabetinde nefes darlığıi basurlar verem başlangıcı, karaciğer ve safra iltihabı zayıflatıcı araç olarak kullanılır. Köksaplar domuzlara yem olarak verilir.

Kullanılışı:Köksaptan 1 çorba kaşığı 0,5 litre suda 10 dakika kaynatılır, günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır.

Hızlı İletişim
code