DUVAR SARMAŞIĞI
Bulunduğu Yerler: Rutubetli; gölgeli, taşlık ve deniz seviyesine 1000 m. kadar olan her yerde bulunur.
Yapısı: Çok dallı, sürüngen veya tırmanan bir bitki olup birçok hevai kökler vasıtasıyla etrafındaki eşyaya tutunur. Yapraklar; daima yeşil, parlak, derimsi, yumurta biçiminde, yürek şeklinde veya el ayası gibidir. Çiçekler sarımtrak yeşil yarım daire şeklinde , çiçek demeti salkım halindedir meyveler yuvarlak, olgunlaştığında siyah mavi renk alır.
Kullanılan Kısımlar: Yapraklar; bitki çiçek açtığı zaman (Haziran- Ağustos) toplanır. Gölgede veya 45 dereceye kadar sıcaklıktaki fırınlarda kurutulur. Kuru yaprak yeşil, kokusuz ve acı bir lezzete sahiptir. %12 rutubete müsaade edilir. Kağıt torbalarda paketlenir. Gölgede, kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir.
Kimyevi Terkibi: Saponinler, hederin glikozidi, kolesterin,pektin, inoxit elma ve karınca asidi vs. ihtiva eder.
Hangi Hhastalıklarda Kullanılır: İltihaplı salgı bezlerini sakinleştirir. Organizmanın kronik salya salgı örtü (nezle, ingin, iltihapları verem ve raşitizme karşı) kullanılması tavsiye edilir. Aynı zamanda sıkıştırıcı, idrar söktürücü, kan damarlarını genişletici (az miktarda), çok miktardada kan damarlarını büzücü te’sirdedir. Romatizmadan ileri gelen şişlikler, nikris (gut) hastalığı, beyaz akıntı, karaciğer ve safra hastalıklarında, aşırı adet hallerinde kullanılır.
Halk tababetinde; dalak iltihaplarında kullanıldığı gibi meyvelerinin haşlanması zayıflatıcı olarak kullanılır. Haricen lapa halinde yanık yere, göz itihaplarında yıkamada vs. yerlerde kullanılması tavsiye edelir.
Kullanılışı: 1 çorba kaşığı bitki 0,5 litre suda 10 dakika kaynatılır, süzülür günde 3 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır