Deniz Üzümü

Deniz Üzümü>

Deniz Üzümü

EFEDRA, DENİZ ÜZÜMÜ


(Ephedraceae-fam.)



Bulunduğu Yerler: Karadeniz sahillerinde, taşlık, kayalık yerlerde yetişen ve seyrek bulunan bir bitkidir.

Yapısı: Çok dallı, dik ve omur gövdeli küçük çalıcıktır. 50 cm. kadar yüksekliktedir. Yapraklar; 2-3’ er adet, zarımsı, kaideye döl yatağı şeklinde bitişiktir. Çiçekler; sarı ufak ve bir cinsiyetlidir. Drup halindeki erkek çiçekler daha çok ve zarımsı yapraklarla örtülüdür. Dişi çiçekler de ikişer adet olarak dal uçlarında bulunur ve 2- 4’er yapraklıkla örtülü olup, tohumların olgunlaşmasıyla etlenir ve kızarırlar. İki tohumludur.

Kullanılan Kısımlar: Çiçek açma zamanında ( Mayıs- Haziran aylarında ) yerüstü kısımları toplanır. Gölgede veya 45 derece ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru bitkinin rengi yeşil, kokusuz ve yakıcı acı bir tattadır. Kabul edile rutubet % 12 dir balya halinde paketlenir. Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir.

Kimyevi Terkibi: Bitki alkoloidlerden d-psevdoefedrin, l-efedrin, metilefedrin, sepi maddeler, pirokateşin, flobafen, reçine vs. ihtiva eder.

Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Merkezi solunum sistemini uyarır, kan basıncını yükseltir. Bronş kaslarını gevşetir, gözbebeğini genişletir.

Halkımız, efedrayı nefes darlığında, kurdeşen, bronşit, boğmaca nezle düşük tansiyon bazı göz hastalıkları, romatizma vs.de kullanılır. Haricen, deri sivilcelerinde (kompres) ve burun salgısı iltihabında kullanılır.

Kullanılışı: 1 çorba kaşığı 400 gr. 5 dakika kaynatılır. Günde 3 defa yemekten evvel birer çay bardağı alınır.,

Hızlı İletişim
code