Araliya, Aralia, Aralia racemosa
Aralia
Familyası: Duvarsarmaşığıgillerden, efeugewaechse, araliaceae
Drugları: Araliyakökü: Aralii radix
Araliyakökü çay, tentür, ve natürel ilaç yapımında kulanılır.
Giriş: Duvarsarmaşığıgillerin bir altgrubuna dahil olan araliyagillerintakriben 30 türü mevcutturve bunlardan Salkım Çiçekli Araliya: Aralia racemosa, Mancuray aralyası: Aralia mandschuria tibbi olarak kulanılan türlerdir. Mancuray Aralyası Çin, Rusya, Kore ve Japonjada başağrısı ve iştahsızlığa karşı ginseng gibi kulanılmaktadır.
Salkımlı Arliya ise Kuzey Amarika yerlileri tarafından öksürük, lohusa rahatsızlıkları ve adet yetersizliklerine karşı kulanılmıştır. Araliya Kanadalılar tarafından Dağ Melekotu adına verilen isimdir ve racemosa ise latince salkımlı anlamına gelir. Salkımlı Arliyanın vatanı Kuzey Amarika olup oradan Avrupaya ve sonrada diğer ılıman iklimli ülkelere yayılmıştır.
Botanik: Salkımlı Arliya 2-3 metre boyunda dikine yükselen ve çatallaşmayan bir bitki olup, salkım şeklindeki çiçeklerinin çok ve ağır olması nedeniyele üst kısımları hafif sarkıktır. Yaprakları kanat şeklinde olup herbiri 2-4 çift ve ucunda tek olmak üzere 5-9 yaprakçıktan oluşur. Yaprakcıkları oval şekilde olup 15-25 cm uzunluğunda 10-20 cm eninde, kenarları bütün ve yeşil renklidir. Çiçekleri salkım şeklinde olup hersalkım 30-50 adet küreden, küreler ise 15-25 adet çok küçük sarımsı beyaz çiçekçiklerden oluşur.
Yetiştirilmesi: Oldukca kolaydır ve Mart-Nisan aylarında camlık veya saeralara ekilen tohumların fideleri Mayısta tarla ve bahçelere ekilir.
Hasat zamanı: Kökleri sonbaharda sökülerek cıkarılır, yıkanır, ortadan yarılarak şeritlere ayrılır ve kurutulur.
Birleşiminde:...
Araştırmalar: Arliya ile yapılan araştırmalar yetersiz olup bu konuda yeterince araştırma yapılmalıdır. Ben kendi üzerimde yaptığım bir deneyde çok büyük bir yantesirini teşhisettim. Bunedenle bu araştırmaya yervereceğim. 09.02.01 günü bende tekrar baharnezlesi başaldı ve 11.02.01 ‘de gözlerim kızarmaya başladı. Evde kimyasal ilaç bulamayınca denemek için birleşiminde Araliya olan hap almaya başladım. Gözlerimdeki kızarıklık 12.02.01’de geçti, fakat bunun Aralyadanmı yoksa diğer bitkilerdenmi olduğunu anlamadım.
Bunedenle hapın birleşimindeki bitkilerinin tentürlerini tek tek denedim ve gördümki bu etkiye sahip olan bitki Aralyadır. Bunun üzerine Allerjiye karşı uzun süre Araliya aldım. 27.04.01 tarihinden ihtibaren burun deliklerinde kuruma başladı. Burun deliklerindeki kurumaya karşı çeşitli kremler ve merhemler kulandım, fakat bir faydasını görmedim. Yani Araliyayı uzun süre kulanısanız böyle yantesirleri olabilir. Bunedenle bunu yerine Galfimya, Çörek,daha etkilidir.
Tesir şekli:...
Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemekleri ve araştırmalar yapılmamıştır. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir. Araliya yerine göre daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır. Örneğin alejiye karşı Çörek-, Limon-, ZYE-, veya Gökçek İksiri daha etkildir.
b-) Araliya genelikle homeopatide: Bahar nezlesi, astım, allerji, nezle, öksürük ve kramplı öksürüğe karşı kulanılır.
c-) Halkarasında: Üşütme hastalıkları, astım, kronik öksürük, ve deri hastalıklarına karşı kulanılır. Bahar nezlesine karşı Çörek, Galfimya, veya Gökçek İksiri daha etkilidir.
Yantesiri: Ben kendi üzerimde yaptığım tedavi denemesinde uzun süre kulanıldığında Brun deliklerinde kurumaya sebep olduğunu tesbitettim, fakat benim çalışam yeterli değidir. Üniversitelerde bu alanda araştırmaların yapıldıktan sonra doğal ilaçlarını yapılması gerekir. Fakat başta Almanya olmak üzere bir çok ülkede birleşiminde Arliya tentürü bulunan ilaçlar üretilmektedir ve bu doğru değildir.