Bulunduğu Yerler: Memleketin her tarafında gürlükler arasında yetişir.
Yapısı: Kökü iğ şeklinde, beyaz, gövde 1m . kadar yüksek, içi boş , sulu, çıplak, üst yarısı yaba şeklinde dallanır, bir yıllık otsu bir bitkidir. Yapraklar uzun saplı, derin kesik, sivrice, üstü koyu, altı açık yeşil, yalnız körpe yapraklar sık kıllıdır. Çiçekler beyaz iri, kısa saplı, hafifçe 5 dilli çanak borumsu, 5 çizgili, huni şeklindeki taç yaraklar pileli ve erkek organları 5 adettir. Meyve çatlayan 4 bölümlü sarı yeşil ile kahve rengi kozalak iri ve dikenlidir. Tohumlar siyah, sert, buruşuk böbrek şeklindedir.
Kullanılan Kısımlar: Yapraklar kullanılır.Bunlar çicek açma zamanıda (Haziran-eylül aylarıda)iyi gelişmiş olanlar sapsız toplanır. Gölgede veya 40 dr ye kadar ısılı fırınlarda kurutulur.Kuru yaprakların üst yüzü koyu yeşil, alt tarafı açık yeşil, az baygın kokulu ve az acı tattadır. Rutubet payı % 13 tür. Balya halinde paketlenir. Kuru ve havadar binalarda muahafaza edilir.
Kimyevi Terkibi: Atropin alkaloidi, skopolamin, l-hiossiamin (kuruduğunda atropine dönüşür. ),tanenler, potasyum nitrat, eterik yağ, karitin vs. Tohumlar % 25 kadar katı yağ ihtiva eder. Bunun terkibine (linol, olein, palmiti, stearin ve lignoslerin asidleri gliseridleri) girer.
Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Sakileştirici ve ağrı kesici özelliktedir. Tatula yaprakları halk tababetinde boğmaca ve basit öksürükler, nefes darlığı, baş ağrısı, kabus, romatizma, sara, başa kan fışkırması (hücumu), nüzüller (paralis), menejit, ensefalit (beyin iltihabı), podakra, sinir hastalıkları, kalp ızdırapları, histeri nöbetleri vs. de kullanılır Yaprak veya tohumları (1/10) nisbetinde alkol içerisinde , romatizmal şişkinlikler ve nüzüllerde oğuşturulmakta kullanılır, sırf yapraklar nefes darlığında sigara gibi içilmekte kullanılır.
Kullanılışı: Yapraktan bir kahve kaşığı 400 gr. kaynar su ile haşlanır, ve bir saat bekletilir. Günde 3 defa yemeklerden evel birer bardak alınır. Tohumlardan 4-5 adeti dövülerek yemeklerden sonra su ile alınır.
DİKKAT BU BİTKİ ZEHİRLİDİR ve satışı yasaktır. DOKTOR KONTROLÜ ALTINDA ALINMALIDIR.