Kurtpençesi (Lycopodium clavatum), yöresel olarak, kurtayağı, kibritotu ve yer yosunu adlarıyla bilinmektedir.
Kurtpençesi, içeriğinde radyum bulunan bir şifalı bitkidir ve uzun kolları, sarı çiçek tozu içeren başaklarıyla, diğer yosunsu bitkilerden kolayca ayırt edilir.
Eklemler deforme olmuş olsa da, romatizma ve gut hastalıkları, kronik kabızlık ve basur için kurtpençesi çayı tavsiye edilmektedir. Ama, ishalden şikayetçi olanlar kurtpençesinden kaçınmalıdır, çünkü bu durumda bağırsak kramplarına neden olabilmektedir.
Kurtpençesi otu hiçbir zaman kaynatılmamalı, yalnızca kaynar suyla, haşlanmalıdır (demlenmelidir). Bitki, tüm idrar ve cinsel organ hastalıkları, testis (erbezi ) ağrıları ve sertleşmeleri, böbrek kumu ve böbrek sancılarında kullanılır.
Karaciğer iltihabında, karaciğer katılgandoku urlarında, kötü karakterli olsalar bile, Kurtpençesi otu kullanılabilir. İyileşmekte olan hastanın eski gücüne en kısa zamanda kavuşmasına da destek olur.
Çay hazırlamak: Yarım tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenir, kaynama derecesine kadar ısıtılır ve hemen süzülür! Günde yalnızca 1 bardak, sabah kahvaltısından önce yudum yudum içilir. Karaciğer sirozu ve karaciğer kanserinde, günde 2 bardak içilebilir.
En fazla 1 hafta süren bir çay küründen sonra en az 2-3 gün ara verilmelidir.