Hüdaverdiotu, Fukaraotu

Hüdaverdiotu, Fukaraotu>

Hüdaverdiotu, Fukaraotu

Hüdaverdiotu, Fukaraotu
( Gratiola officinalis )

Hüdaverdi otu
15-50 cm boylarında, içi boş, dört köşeli, kırmızımsı gövdeli, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Karşılıklı dizilişli, şeritsi, dişli kenarlı, yeşil yaprakları; haziran-eylül aylarında yaprak koltuklarından çıkan beş taçyapraklı sarımsı beyaz ya da pembe çiçekleri, yumurtamsı küçük meyveleri, 6-8 mm uzunluğunda tohumları vardır.
Sulak çayırlarda, dere ya da çay kenarlarında kendiliğinden yetişir.
Fransa’da koruma altına alınmış bir bitkidir. Bileşiminde kükürbitasinler bulunur.
Çiçekli dalları temmuz ayında toplanır, 60 derecelik fırında ya da gölgeli, havadar bir yerde kurutulur.
İshal giderici, kusturucu ve idrar söktürücü etkileri vardır. Ödeme, ülsere, bağırsak rahatsızlıklarına karşı kullanılır.
Fundagiller familyasmdandır. Diğer adı Ağaç fundası, Süpürge ağacı, Pipo fundası, Süpürge çalısı. Üç metre boylarında, dik gövdeli, hepyeşil, iğnemsi yapraklı, çok yıllık, bir çalıdır. Genç sürgünler tüylü ve çatallıdır. 3-7 mm uzunluk, 0.5-0.7 mm genişlikteki iğne yapraklar sürgünlere üçlü çevrel dizilmişlerdir. Yaprakların alt yüzleri derin çizgilidir. Hoş kokulu, çansı beyaz çiçekleri mart-mayıs aylarında salkımlar halinde açar. Meyveler dört kapaklı bir kapsüldür. Başta Akdeniz Bölgesi olmak üzere sahillerimizdeki makiliklerde bolca bulunur.
Dallarından süpürge yapıldığı için halk arasında Erica vulgaris gibi Süpürge otu olarak da anılır. Ama kahverengi-kırmızımsı odunundan, asıl, yanmaya dayanıklı olduğu için pipo ve piyano yapılır. Yanmaya direnci bitkinin kökünde bulunan silisyum dioksit sağlar.
Bitkinin çiçekli dal uçlarında ericolin adında bir glikozit bulunur. İdrar yollarını temizleyici, taş ve kumları düşürücü, idrar söktürücü, ishal giderici etkileri vardır.
Bunun için 50 gram taze ya da kurutulmuş çiçekli dal, 1 litre (5 bardak) kaynar suya atılıp 10-15 dakika bekletildikten sonra süzülüp günde 2-3 bardak içilir.
Hızlı İletişim
code