DİKKAT YÜKSEK DOZLARDA BİTKİ ZEHİRLİDİR.
Bulunduğu Yerler: Gölgelik sulak ve taşlık yerlerde, çalılıklar arasında, seyrek ağaçlı ormanlarda, harap yerlerde ve orman kenarlarında bulunur. Yalnız karadeniz kıyılarında görülmektedir.
Yapısı: Muhtevasında portakal rengi süt bulunan bitki çok yıllık otsu bir nabattır. Sapın uzunluğuna sıralanmış küt dallı, 3-5- cm. kadar yüksekliktedir. Yapraklar genellikle 5 bölümlü, ince, üst yüzü yeşil veya açık yeşil, alt yüzü mavi veya boz yeşil arası, çıplak veya seyrek kıllıdır. Çiçekler sarı, siper biçiminde çiçek demetinde toplu haldedir. Meyve eşkenar, çok sayıda tohumları bulunan iki başaktır.
Kullanılan Kısımlar: Saplar; çiçek açma zamanında mayıs haziran aylarında toplanır. Gölgede veya sıcaklığı 60 derece olan fırınlarda kurutulur. Bitki toplanırken hiçbirşekilde ezilmemelidir. Kuru bitkinin sapı yeşil, yaprakların üst yüzü koyu ve açık yeşil, alt yüzü boz yeşil, meyvelerde portakal sarısıdır. Karakteristik koku burnu tahriş eder. Tadı acıdır. % 12 rutubete müsaade edilir. Balya halinde paketlenir. Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir.
Kimyevi Terkibi: (idrar söktürücü te sirdedir.) helidonin, homohelidonin, heleritrin, oksihelidonin, sangvinarin, protopin, spartein, berberin, helirubin vs. ) alkaloidleri. Yılan sütünün toprak üstü kısımı daha başka eterik yağ, vitamin C, provitamin A, organik asidler, flavonoidler, saponinler vs. ihtiva eder.
Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Bitki karaciğer fonksiyonunu tahrik eder. Antibakteriyal tesir yapar, düz kasları genişletir. Karaciğer ağrıları, sarılık, safra kesesinde taş, mide (gastrit ishal,) hastalıklarında kullanılır.
Yılan sütü halk tababetinde deri veremi tifo, gut hastalığı, solucanlar, kötü hazımsızlık, adet hallerini tanzim sirace, basurlar vs. ye karsı kullanılır. Bitkinin taze usaresi siğil ve sulu mantarları tedavi eder. 1/10 nisbetinde tavuk yağı ve 1/10 oranında damla sakızı ile karıştırılarak deri kanserine, sedef hastalığına, impedigo ve deri veremi (lupus eritematodes ) hastalıklarına tesirlidir.
Kullanılışı: Bitkide bir çorba kaşığı 0,5 lt. kaynar su ile haşlanır 1 saat bekletilir. Günde 4 defa yemeklerdenevvel birer çay bardağı alınır.