Bulunduğu Yerler: Memleketin her tarafında çalılıklar arasında, çayır ve meralarda bulunur.
Yapısı: 5-25 cm. kadar yükseklikte, gövdenin üstü bezimsi kıllı, siyah kahverengi, dallı bir yıllık otsu bir bitkidir. Yapraklar karşılıklı, dişli yumurta biçiminde bitişik tüylüdür. Çiçekler beyaz, üst durak erguvani çizgili ve alt dudak sarı beneklidir, gövdenin üst yaprak koltuklarında bulunurlar. Çanak çan gibi 4 bölümlü, taç 2 dudaklı erkek organ 4 adettir. Meyve ve çok tohumlu kıllı kutucuktur.
Kullanılan Kısımlar: Saplar kulanılır. Saplar çiçek açma zamanında (Temmuz, Ağustos aylarında) toplanır. Gölgede veya 40 dereyece kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru bitkinin sap ve yaprağı yeşil, çiçekleri beyaz veya soluk pembe renkte, kokusuz ve acı tattadır. Kabul edilen rutubet %12 dir. Balya halinde paketlenir. Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir.
Kimyevi Terkibi: Bitki aukobin glikozidi, eterik ve yağlı maddeler, tanenler, acı ve helmeli maddeler, reçine, mavi boyama ,silisyum asidi vs. ihtiva eder.
Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Bitki ve bağırsakların fonksiyonunu kuvvetlendirir. Mide hastalıkları(ekşimeler, geğirmeler) ve sarılık hastalığında kullanılır.
Gözlükotu Halk tababetinde göz iltihapları, görmeyi düzenler, hafızayı kuvvetlendirir, ses kısıklığı, öksürük, iştahsızlık vs. hallerde kullanılır.
Haricen göz ve göz kapakları iltihapları ve göz yorgunluğunda kompres halinde (1/10) nisbetinde şarap karışımında 8 gün bekletilir. Elde edilen mayi kuvvetlenme ve iştah için kullanılır.
Kullanılışı: Bitkiden 2 çorba kaşığı 0,5 lt. suda 5 dakika kaynatılır. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır.
Sosyal Medyada paylaş:
Hızlı İletişim
Formunuz başarıyla gönderildi. Müşteri temsilcilerimiz belirttiğiniz telefon numarası üzerinden sizleri arayacaktır.