Güneş gülü

Güneş gülü>

Güneş gülü

GÜNEŞ GÜLÜ, SİNEK KAPAN, ÇİY OTU

DROSERA ROTUNDIFOLIA L.

(Droseraecae-fam.)

Bulunduğu yerler: Yüksek dağların yalnız bataklık sıtmalı (stagnum) bölgelerinde yetişir.

Yapısı: 5-10 cm. kadar yüksek, böcekler yiyen, yapraksız, saplı çok yıllık otsu bir bitkidir. Yapraklar yuvarlak, uzun saplı üzeri bezimsi kırmızımtrak tüylerle kaplıdır. Bu bezlerden yapışkan bir sıvı çıkarır, bunlarla böcekleri avlar. Çiçekler bir sıraya dizili beyaz renkte ve üzüm taneleri gibi dizilidir. Çanak kaideye kaynaşmış 5 yapraklı, taç 5 yapraklı, 5 adet de erkek organı vardır. Meyve çok sayıda tohumlarla dolu bir kutucuktur.

Kullanılan Kısımlar: Yerüstü kısımları kullanılır. Bunlar çiçek açma zamanında (temmuz-Ağustos aylarında) toplanır. Gölgede veya 40 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru bitki kırmızı kahve renkte , kokusuz ve mayhoş tattadır. Rutubet % 12 dir. Balya halinde paketlenir. Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir.

Kimyevi Terkibi: Naftahion drozeronu, vitamin C, antosian boyama, elma, limon ve benzon asidi, tanenler, enzimler, mum vs. ihtiva eder.

Hangi Hastalıklarda Kullanılır. Ağrı yatıştırıcı, sıkıştırıcı, terletici, idrar söktürücü, balgam çıkartıcı, antispastik te’sirdedir.

Halk tababetimizde boğmaca, nefes darlığı, kan tükürme, verem öksürüğü, sarılık, karın bölgesinde su toplama, ateroskleroz vs. hastalıklarına karşı kullanılır. Haricen taze dövülmüş bitki, lapa halinde , nasır ve siğillere konur.

Kullanılışı: bitkiden 1 çorba kaşığı 400 gr. kaynar su ile haşlanır, 2 saat bekletilir, süzülür. Haşlama bal veya nebetşeker ile tatlılaştırılır. Günde 3 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır.

Hızlı İletişim
code