udi hindinin faydaları ve yararları çeşitlidir. udi hindi, Hindistan’da yetişen bir ağacın parçalarıdır. özellikle Keşmir ve çin’de yetişir
Beyaz ve siyah renkte olanları vardır. Bu bitkiye “Kustı Hindi” denildiği gibi, eskiden tüccarların deniz yoluyla Arap ülkelerine getirmelerinden dolayı da “Kustı bahri” denilmiştir.Beyaz cinsine “Kustı bahei veya Kustı Aeabı’ denildiği gibi, siyah cinsine de “Kustı Hindi’ denildiği olmuştur. Hafif bir kokusu vardır ki bu koku zencefil kokusuna yakındır.
udi hindinin faydaları ve yararları;Udi Hindi’nin kökü, dalları ve kabuğu hoş kokulu bir ağaçtır. Hekimlikte ve esans yapımında kullanılmıştır.Bazılarına göre de udihindiden güzel koku elde etmek için udi hindi kesildikten sonra bir sene boyunca toprağa gömülür,toprak onun faydasız kısımlarını yiyip, yok eder, fakat güzel kokulu kısmı kalır, bu kısma toprak bir şey yapmaz. Kabuğu ve kokusuz kısmı kokuşur ve toprağa karışır udihindinin tozunu su ile karıştırdıktan sonra yedi defa ağızdan akıtması veya burundan damlatması bademciğe iyi gelir.udi hindi tozu hem içilerek ve hem de merhem gibi cilde sürülerek kullanılır. Yalnız başına kullanıldığı gibi, başka maddelerle karıştırılarak ta kullanılır. Kafur ile karıştırıldığında birinin diğeri ile ıslahı gibi tıbbi bir amaç vardır.Balgamı emer, nezleyi keser.
şerbet yapılıp içildiği zaman karaciğer ve mide zafiyetine ve bunların üşütülmesinden dolayı meydana gelen rahatsızlığa karşı; gün aşırı ve dört günde bir nöbetle gelen sıtma hastalığına ve zehirlenmeye karşı faydalıdır.
Su veya bal ile macun yapılır ve yüzdeki çilliklere sürülürse giderir.Kazıklıhumma ve yanlardaki ağrılara karşı faydalıdır.
Suyunun içilmesi bağırsaklardaki kurtları öldürür.
Bazı cahil Tabipler udihindi tozunun zatülcenp hastalığına karşı olan faydasını anlayamadıkları için inkar etmişlerdir. Eğer bu söz Calinus’tan nakledilecek olsaydı bu cahil kimseler, değişmez bir kanunmuş gibi ona sarılırlardı. Halbuki daha önce gelip geçmiş Tabiplerden birçoğu, ödağacı tozunun zatülcenp hastalığının ‘ balgamlı çeşidine faydalı olduğunu kabul etmişlerdir.
ödağacı gözeneklerdeki tıkanıklıkları açar. Ağrı ve sızıyı dağıtır.
Vücuttaki rutubet fazlasını giderir. Bağırsakları kuvvetlendirir, kalbe ferahlık verir, dimağa faydalıdır, duyuları kuvvetlendirir, kabızlık yapar, idrarını tutamayan kimseler için faydalıdır.Mideyi ısıtır, cinsel istek ve arzuyu tahrik eder. Zehirlenmeye karşı faydalıdır.Felç hastalığına karşı gayet iyi gelir.
Yılan ve akrep sokmasına karşı tiryak (panzehir) olarak kullanılır.
Koklanması nezleyi giderir.
Yağı, sırt ağrısına karşı faydalıdır. Eğer hacamatçı kimsenin neşteri ödağacınn suyuna batırılırsa, deride iz bırakmaz. Eğer deride iz kalacak olursa, görenler bunu abraşlık veya alaca hastalığı sanırlar ve bu gibi şeylerden tiksinirler. udihindi'nin faydaları sayılamayacak kadar çoktur.ıdrar ve adet kanamasını çoğaltır.Tütsüsü, nezle ve veba hastalıkları için gayet faydalıdır.Güzel kokusundan dolayı tütsüsü yapılır.