Bulunduğu yerler: Bütün dağlarda, deniz seviyesine 1000-2000 m. yükseklikte toplu veya diğer ağaçlarla karışık halde bulunur.
Yapısı: Daima yeşil, 40 m. veya bir ağaçtır. Yaşlı ağaçların alt kısımlarındaki kabuklar bozkahve ile bakır kırmızı arasıdır. Düzensiz tabakalar halinde çatlar. Yukarıdaki kalın dallar sarımtrak ile kırmızıya çalan turuncu renktedir. Yapraklar iğne şeklinde, dallarda ikişer ikişer vaziyette bulunurlar. Yapraklar 7-8 cm. uzunlukta bozyeşil renktedirler. Erkek kozalaklar poskül şeklindedir. Dişi kozalaklar konik yumurta biçiminde ve boz renkte olup körpe dal uçlarında aşağıya sarkmış durumdadırlar. Mayıs haziran aylarında çiçek açar.
Kullanılan Kısımlar: Körpe uçlar;bu uçlar Şubat-Nisan aylarında toplanır.Gölgede veya havalandırma techizatlı 40 derece ye kadar sıcaklığı olan fırınlarda kurutulur.
Kenevir çuvallarda paketlenir.Kuru uçlar kırmızımtrak,kahve renkli reçine kokulu ve acı reçine tadındadır.%12 rutubete müsaade edilir.Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir.
Kimyevi Terkibi: Uç kısımlar %30 kadar (a-pinen, limon, borneol, bornilasetat, kadinen, silvestren, dipenten, bileşik esterler ve serbest alkollerden inaret) eterik yağ; reçineler, madeniz tuzlar, B,C,K vitaminleri provitamin A, tanenler, acı maddeler, pinikrin, pinisikrin vs. ihtiva eder.
Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Balgam söktürücü, ifrazatı yumuşatıcı bir etkiye sahiptir.İltihaplanmayı giderici, idrar taşlarını eritici, kan damarlarını genişletici ve idrar söktürücü te sirdedir. Solunum yollarındaa (bronşitler, anjin, tüberküloz), soğuk algınlığında , romatizma, sancı, siyatik, böbrek veya mesanedeki taşta ve iskorbüt hastalıklarında oğuşturma şeklinde uygulanır.
Çam uçları halk tababetinde nefes darlığı, istiska (ödem), sirace, basur vs. de kullanılır. Haricen; nefes darlığında romatizma, ekzema, mantar ve baş veya vücutta çıkan sivilcelere karşı banyo şeklinde uygulanır. Cerahatlı akciğer ve basurlara karşı mercimek tanesi kadar katı reçine, ayakkabıların sıkmasında iler gelen yaralara karşı, eritilmişreçine te sirlidir.
Kullanılışı: Çam uçlarından 100 gr. kadarı 2,5 litre suda yarısı kalıncaya kadar kaynatılıp, süzülür. Henüz sıcak iken250 gr. nöbet şekeri, soğuyuncada 250 gr. bal ile ilave edilir. Günde 3 defa yemeklerden evvelbirer kahve fincanı alınır. 10gr. dövülmüş tarçın, 5 gr. karanfil, 1 gr. hindistan cevizi de ilave edilir.
Bundan baska çam yaprakları fazla miktarda C ihtiva ettiğinden kış mevsiminde vitamin ilacı olarak da kullanılır.(İyice kıyılmış 100 gr. çam yaprağına eczaneden alınarak tuz ruhundan 1 çorba kaşığı ileve edilir. 2,5 lt. suda 2,5 gün bekletilir, sonra süzülür. Yemeklerden sonra birer kahve fincanı alınır.
Sosyal Medyada paylaş:
Hızlı İletişim
Formunuz başarıyla gönderildi. Müşteri temsilcilerimiz belirttiğiniz telefon numarası üzerinden sizleri arayacaktır.