Bulunduğu Yerler: Gölgelikli ,rutubetli, taşlıklı ve kayalıklı dağ bölgelerinde yetişir.
Yapısı: Çok yıllık otsu bir bitkidir. Kısa köksaptan çıkan ve adeta rozet veya demet şeklinde yaprakların kenarları hafifçe dalgalı, bütün kenarlı, parlak, derimsi, koyu yeşil, şer,d,msi, 15-40 cm. kadar uzundur. Yaprağın altında ana damarın her iki yanında, ana damara aykırı spor taşıyan spor keseleri teşekkül eder. Bitki bu sporlar vasıtasıyla ürer.
Kullanılan Kısımlar: Yapraklar, mayıs- eylül aylarında toplanır. Gölgede veya 45 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru yaprakların rengi yeşil, kokusuz ve acı tattadır. % 12 rutubete müsaade edilir. Torba veya balya halinde paketlenir. Gölgeli veya havadar binalarda muhafaza edilir.
Kimyevi Terkibi: Henüz kesinleşmemiştir.
Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Balgam söktürücü, kan dindirici yaraları iyileştirici te sirdedir. Her türlü öksürükte, kanamalara ve karaciğer hastalıklarında (ağrıları sakinleştirici) kullanılır. Öküzdili halk tababetinde dalak, sulu plevrit (zatülcenb) albümin, böbrek iltihapları vs. yerlerde kullanılır.
Kullanılışı: Ökzü dili 1 çorba kaşığı, 400 gr. kaynar su ile haşlanır, 1 saat bekletilir. Haşlamadan günde 3 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır.
Sosyal Medyada paylaş:
Hızlı İletişim
Formunuz başarıyla gönderildi. Müşteri temsilcilerimiz belirttiğiniz telefon numarası üzerinden sizleri arayacaktır.