Bulunduğu Yerler: Kuru, otlu, taşlık yerlerde, çalılıklar arasında, orman alanında ve memleketin sıcak bölgelerinde bulunur.
Yapısı: Çok dikenli çalı 2-3 m. kadar yüksekliktedir. Yapraklar almaşık, eliptik ile yumurta biçimi arası parlak ve dikenleri çengellidir. Çiçekler sarı, yeşil, 2 cinsiyetli, 5 bölümlü çanak, 5 yapraklı taç, beş erkek organlı,körpe dalların yaprak koltuklarında salkım şeklinde teşekkül eder. Çiçek demetleri Toplu halde bulunur. Meyveler kuru ve 3 evli kanatlı , meyve çekirdeklerinde birer tohum bulunur. Mayıs haziran aylarında çiçek açar.
Kullanılan kısımlar: Meyveler; Meyveler( ağustos-eylül aylarında) toplanır. Meyveler sopalanarak düşürülür ve toplanır. Gölgede veya 45 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru meyveler açık kahverengi , kokusu, kekre tattadır. % 12 rutubete müsaade edilir. Torbalarda paketlenir. Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir.
Kimyevi Terkibi: Henüz kesinlik kazanmamıştır.
Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Bitki sıkıştırıcı, dezenfektan, öksürük kesici hassaya maliktir.
Karaçalı meyveleri, halk tababetinde adi ve boğmaca öksürüğü ile , ishal, dizanteri, egzama, nefes darlığı vs. yerlerde kullanılır.
Kullanılışı: bir çorba kaşığı meyve 0,5 litre suda 10 dakika kaynatılır. Günde dört defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır veya bir tatlı kaşığı meyve 250gr. suda kaynatılır,çay gibi içilir,bal veya nöbet şekeri ile tatlandırılabilir.