Bulunduğu Yerler: Memleketimizin her yanında , otlu, taşlık , yerlerde ,( zararlı ot halinde) tarlalarda bulunur.
Yapısı:Biryıllık otsu bir bitkidir.Saplar 4 köşeli, kıllı,20-60 cm. kadar yüksekliktedir.Yapraklar karşılıklı, sapın altında bulunanlar yumurta biçimindedir, yukarıdaki yapraklar ise mızrak şeklinde, tüylü ve dişlidir. Çanak; boru şeklinde, 5 bölümlü, taç; 5 yapraklı ve iki dudaklıdır. Dudaklardan üstteki miğfer şeklinde alttakilerde üç bölümlü, orta bölüm kalp şeklinde olup kaidenin üst tarafında boynuz gibi iki ur vardır. Meyve ; kuru, oval 4 cevizcik halinde dökülür.
Kullanılan Kısımlar: Bitkinin sapları; saplar çiçek açma zamanında ( temmuz , ağustos aylarında) toplanır. Gölgede veya 40 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru bitkinin yaprak ve sapları yeşil çiekler beyaz veya pembe, kokusuz ve acı tattadır. % 12 rutubete müsaade edilir. Balya halinde paketlenir. Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir.
Kimyevi Terkibi: % 10 kadar silisyum asidi % 5 kadar sepi maddeler, saponinler, acı madde, reçine, yağlı maddeler, eterik yağ, mum vs. ihtiva eder.
Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Balgam söktürücü ve sıkıştırıcı te sirdedir. Öksürük, bronşit, bronşial astım vs.de kullanılır.
Halk tababetinde dalak hastalığı, akciğer veremi, kötü huylu anemi vs.de kullanılır.
Kullanılışı: 2 çorba kaşığı bitki 0,5 lt. suda 5 dakika kaynatılıp süzüldükten sonra günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır.
Sosyal Medyada paylaş:
Hızlı İletişim
Formunuz başarıyla gönderildi. Müşteri temsilcilerimiz belirttiğiniz telefon numarası üzerinden sizleri arayacaktır.