KETEN TOHUMU YAĞI
Keten tohumu yağı (Flax seed oil) yüksek oranda çoklu doymamış yağ
asitleri, düşük oranda doymuş yağ asitleri, bol miktarda potasyum, az
miktarlarda ise magnezyum, demir, bakır, çinko ve çeşitli vitaminler içerir.
100 gr. keten yağı 13,4 mg. E vitamini içerir. İçerdiği N–3 yağ asidi oranı,
Omega–6 nın yaklaşık dört katıdır. Bitkisel östrojen olan lignanların en zengin
kaynağı olması nedeniyle keten tohumu beslenme uzmanları tarafından sıklıkla
önerilir. Lignanlar, hormonlara bağlı kanser türlerinde (göğüs, prostat vb.)
seks hormonlarına müdahale ederek kansere karşı koruma yapar; tümör
hücrelerinin büyümesini engeller. Keten tohumunda bulunan Lignanlar birer doğal
SERM’dir (östrojeni seçerek alan modülatörler); östrojen kullanımının
zararlarından korurken tüm diğer olumlu etkilerinden de yararlanmayı sağlarlar.
Örneğin; östrojenin kemiklerle bağlantı kurup büyümeyi sağlamasına izin
verirken; hasar verebileceği göğüs ve rahim içi gibi hassas bölgelere girmesine
izin vermezler. Fazladan bir hücre büyümesi olmadığında kanser riski azalır.
Keten tohumu 100 gramda toplam 240,6 mg. bitkisel östrojen içerirken, birçok
diğer gıda maddesinde bu 100 gramda 17 mg.’ı geçmez.
Keten tohumun dışındaki selüloz tabakası sebebiyle bu tohumun
direkt olarak tüketildiğinde ince bağırsak cidarını yaralayabildiği
bilinmektedir. Ayrıca bütün olarak tüketildiğinde insan vücudunda selülozu
parçalayacak enzim olmadığı için içerisindeki faydalı maddelerden kişi
yeterince faydalanamaz. Bundan dolayı soğuk preslenmiş keten tohumu yağının
natürel haliyle tüketilmesinin çok daha yararlı olduğu kanıtlanmıştır.
Beslenmede ideal yağ asidi dengesini sağlamak için, ana yağımızı
tekli doymamış yağ asidi oranı yüksek soğuk sıkım zeytinyağı olarak seçmeli,
doymuş ve trans yağları (hidrojene) minimuma indirmeli, tahıla - ekmeğe
bağlılığımızı düşürmeli, bol bol yeşil yapraklı gıdalar tüketmeli ve
mutfağımızı ketentohumu yağıyla takviye etmeliyiz.
Keten tohumu yağı içerdiği alfa-linolenik asit (N–3 yağ asitlerinin en
önemli üyesi) açısından besinlerin en zenginidir. Alfa-linolenik asidin bir
kısmı, vücutta uzun zincir N–3 yağ asitleri EPA ve DHA ya dönüşürler ki bunlar
iyi kolesterolü yükseltir, yüksek tansiyonda düşürücü etki yapar, kanın
pıhtılaşma eğilimini azaltır, plazma trigliserid düzeyini, aritmi riskini
azaltır. Dolayısı ile alfa-linolenik asidin koroner kalp hastalığı riskini
azalttığı tespit edilmiştir. Keten tohumu yağı üzerine yapılan araştırmalar,
düzenli keten tohumu yağı kullanımının dolayısı ile alfa linolenik yağ
tüketiminin, arteriosklerozun (damar sertliği) gelişmesini önlediği
görülmüştür. Ayrıca iltihabi hastalıklarda ve oto bağışıklık rahatsızlıklarında
da etkili olabileceğini göstermektedir. N–3 çe dengeli beslenmenin kanseri
engelleyici özellikleri de tespit edilmiştir. Yağ asitleri dengesinin N–6,
doymuş yağ asitleri ve trans yağlar tarafına kayması sadece daha az N–3
tüketmemiz anlamına gelmemekte aynı zamanda bu yağlar, alfa-linolenik yağ
asidinin uzun zincir N–3 yağ asitlerine dönüşmesi engelleyerekten vücudumuz N–3
yağ asitlerinden gerekli faydayı sağlamasını engellemiş olurlar.
Sizler de mutfakta % saf aktarland keten tohumu yağını el altında
bulundurarak, onu kolaylıkla salatalarınıza, hamur işlerine katabilir, pilavdan
çorbalara, tatlılardan tuzlulara her yemeğinizde kullanabilirsiniz.
Günlük 2000 kcal.’ ye eşdeğer besin tüketen bir insan için günde 2
tatlı kaşığı naturel keten tohumu yağı kullanımı N–3 yağ asitleri kullanımı
açısından yeterli katkıyı sağlayacaktır.
Keten tohumu yağının kullanım esnasında ısıya maruz bırakılmaması
tavsiye edilmektedir (Yemekler piştikten sonra ve salatalarda yada direk
kullanım ile günde 10 gram).
Önemli Bİleşenleri
(Miktar %)
Linolenik Asit (omega-3)
58,31
Linoleik Asit (omega-6)
13,96
Oleik Asit 15,07
Palmitik Asit 6,86
Stearik Asit 4,59
E Vitamini
(Tokoferoller) 79.10 mg
Omega 3 Nedir;
Omega-3 yağ asitleri
'esansiyel' yani temel yağ asitleri olarak bilinir. Vücudunuzda üretilmediği
için mutlaka besinlerden almanız gerekir. Pek çok formu bulunan bu yağ
asitlerinin anahtar görev yapanları EPA (Eicosapantaenoik asit) ve DHA’dır
(Docosahexaenoik asit).Esansiyel olan bu yağ asitlerinin yeterli miktarda
alınamaması başta kardiyovasküler bozukluklar olmak üzere birçok hastalığı
beraberinde getirecektir.
Düzenli olarak Omega 3
ihtiva eden gıdaların kullanımı, kalp atışı düzensizliklerini önlediği
görülmüş; ki bu düzensizliklerin de doğrudan kalp krizi riski ile bağlantılı
olduğu biliniyor. Son yapılan araştırma sonuçlarına göre, haftada bir kez
tüketilen yağlı balıklar bile, kalp atışı düzensizliklerine olumlu etki
yapmışlar.
Omega-3 yağ asitlerinin bu etkileri nasıl yaptıkları konusunda hala anlaşılmayan noktalar var. Yağ asitlerinin kandaki kolestrol oranını düşürmediği, ancak yemek sırasında ve yemekten sonra kandaki trigliserit yoğunluğunu azalttığı belirtiliyor. Özellikle yemek sonrası kandaki trigliserit oranının yükselmesi, kalp krizini tetikleyen etmenlerden biri olarak gösteriliyor.
Omega 6 Nedir
OMEGA 6
Omega-6 çoklu-doymamış yağ asitleri grubundan bir temel yağ asitidir. linoleik asit (la) Omega-6 grubu yağ asitlerinin öncüsüdür. linoleik asit vücutta gla (gamma-linoleik asit), dgla (dihomo-gamma linoleik asit) ve aa’ ya (arachidonic acid) dönüştürülür. Neyse ki, vücut bu dönüşümü kendisi yapabilmektedir. fakat bazı hastalıklar bu dönüşümü azaltabilmekte veya engellemektedir. gla gibi daha faydalı asit türlerine dönüşüm yaş, beslenme ve hormonal durum gibi faktörlerle şiddetle sınırlanmaktadır. Gla’ nın kaynağı olan çuha çiçeği yağının çok faydalı olmasının nedeni de budur. Omega-6; mısır yağı, soya fasulyesi yağı, ayçiçek yağı, aspur (yalancısafran) yağı, ceviz, balkabağı çekirdeği ve keten tohumu yağında bulunur. Omega-6 diyabetik nöropati, romatoid artrit, pms (adet öncesi sendromlar), deri hastalıkları (sedef ve egzama gibi) ve kanser tedavisi için çok önemlidir. Omega-6 grubu temel yağ asitleri vücutta; enerji üretimi, kan akışındaki oksijenin yayınımı, hemoglobin üretimi, trigliserit ve kolesterol seviyelerinin düşürülmesi, beyin ve sinir dokularının gelişimi, hücre zarında sıvı geçişlerinin kontrolü, insülin ve kan şekeri seviyelerinin dengelenmesi, artrit (mafsal-eklem iltihabı) için tedavi, iltihap giderici etki, iltihaplı ve yangılı hastalıklarda yardımcı, astımda rahatlatıcı, pms (adet öncesi ağrılar) sendromlarında rahatlatıcı, allerjik reaksiyonların azaltılması, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, deri dokusuna yardımcı, su tutmanın azaltılması, sedefi azaltıcı veya hafifletici, sakinleştirici etki ve ruhsal durumu düzenleyici olarak da çok önemli görevler yapmaktadır.
Omega-6 eksikliğinin belirtileri:
Egzama benzeri deri kızartıları, saç kaybı, karaciğer dejenerasyonu, davranış bozuklukları, böbrek dejenerasyonu, susuzlukla beraber aşırı terleme, bezelerde kuruma, enfeksiyonlara karşı hassasiyet, yaraların geç iyileşmesi, erkeklik gücünde zayıflama, kadınlarda düşük riski, artrit ve benzeri hastalıklar, kalp ve dolaşım sistemi rahatsızlıkları, yavaş büyüme
KOLESTEROL VE TANSİYONU
DÜZENLER, KALP HASTALIKLARINA KARŞI KORUMA SAĞLAR: Araştırmalar keten tohumu
yağının kolesterolü düşürerek kalp krizi riskini azalttığını saptamıştır. Keten
tohumu yağının kullanımı yüksek tansiyon, kolesterol ve anjin'i de
önlemektedir. Boston's Simmons College’ de yapılan bir araştırma keten tohumu
yağının ikincil kalp krizlerini ve dolaşım bozukluklarını engellediğini ortaya
çıkarmıştır.
GUT VE CİLT
HASTALIKLARINA KARŞI KORUMA SAĞLAR: Cilt hastalıklarında keten tohumu yağı
yalnızca eklemlerdeki iltihabı azaltmakla kalmayıp aynı zamanda hastalığın
yükselttiği kolesterol oranını da düşürür. Gut hastalığında keten tohumu
yağının kullanımı hastalığın neden olduğu eklem ağrılarını ve şişkinliği
giderir.
KABIZLIK, HEMOROİD VE
DİVERTİKÜLER RAHATSIZLIKLARA KARŞI KORUMA SAĞLAR: Keten tohumu elyaflı
yapısıyla bağırsaklardaki dışkının geçişini kolaylaştırarak kabızlık ve
hemoroiti engeller. Safra taşlarını oluşumunu engeller ve oluşmuş taşları yok
eder.
AKNE, EGZAMA VE SEDEF
HASTALIKLARINI İYİLEŞTİRİR: Keten tohumu yağında bulunan temel yağ asidinin
cildi iyileştirici özellikleri olduğu bilinmektedir. Kırmızı lekeler, sedef
gibi deri hastalıkları, EFA’nın antiinflamatuar etkilerine direnemeyip yok
olurlar. Güneş yanıkları keten tohumu yağıyla tedavi edildiğinde daha
hızlı iyileşir.
SAÇ VE TIRNAKLARI
BESLER: Keten tohumu yağında bolca bulunan Omega–3 yağ asitlerinin saç ve
tırnakların sağlıklı büyümesine etki ettiği gözlemlenmiştir.
UYUŞUKLUK VE
KARINCALANMA GİBİ BOZUKLUKLARA SEBEP OLAN SİNİR SİSTEMİ RAHATSIZLIKLARINI
AZALTIR: Keten tohumu yağındaki EFA’lar sinir tepilerinin iletimini
hızlandırır. Bu yağın sinir besleyici özellikleri Parkinson hastalığının
tedavisinde ve diyabet, skleroz gibi hastalıklara karşı koruyucu olarak
kullanılabilir.
KANSER RİSKİNİ AZALTIR
VE YAŞLANMA ETKİLERİNİ GECİKTİRİR: Keten tohumu yağında bulunan lignanların
göğüs, kolon, prostat ve hatta deri kanserine karşı koruma sağladığı
düşünülmektedir. Toronto Üniversitesi’nde yapılan çalışmalar, göğüs kanserine
yakalanan kadınların, kanserin ilerleme derecesine bakılmaksızın, keten tohumu
yağıyla yapılan tedaviye cevap verdiklerini saptamıştır. Çalışmalar lignanların
yaşlanmanın çeşitli etkilerini de geciktirdiğini ortaya çıkarmıştır.
MENOPOZ BELİRTİLERİNİ,
ADET KRAMPLARINI VE KADINLARDA KISIRLIĞI TEDAVİ EDER: Keten tohumu yağındaki
hormon dengeleyici lignanlar ve bitki östrojenleri, kadınların östrojen ve
progesteron oranını dengelemeye yardımcı oldukları için adet sorunları ve
menopozla savaşta çok yararlıdırlar. Keten tohumu yağı rahim fonksiyonlarını
arttırır ve bu yüzden kısırlık problemlerini ortadan kaldırır.
PROSTAT, ERKEKTE KISIRLIK VE İKTİDARSIZLIĞA KARŞI ETKİLİDİR: Keten tohumu yağındaki EFA’lar, prostatın şişip iltihaplanmasını engeller. Prostatın belirtisi olan idrar torbası şişmesi bu yağın kullanımından sonra azalır. EFA’lar aynı zamanda sperm sağlığını da korur ki bu da erkelerde kısırlık tedavisinde çok önemlidir. EFA’lar penise kan pompalanmasını hızlandırarak, iktidarsızlığı ortadan kaldırır.
KETEN TOHUMU YAĞININ BİLİNEN BAZI FAYDALARI
Mide-bağırsak
sorunlarına karşı iyi gelir.
Bağırsakları yumuşatır,
kabızlığa iyi gelir.
Kemikleri güçlendirir.
Özellikle menopoz döneminde yararlıdır.
Bağışıklık sistemini
güçlendirir.
Menopoza bağlı
şikâyetleri hafifletir.
Kalp-damar
hastalıklarından korur.
LDL Kolesterol ve
Trigliserit seviyesini düşürür.
Yüksek tansiyonu
düşürür.
Romatizmal hastalıkları
önler.
Sinir sistemini
güçlendirir.
Hafızayı güçlendirir.
Kan şekerini dengeler.
Konsantrasyon
bozukluğuna karşı iyi gelir.
Yaşlanmaya bağlı dikkat
dağınıklığına karşı iyi gelir.
Haricen kullanılarak
yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.
Egzama ve sedef
hastalıklarında kullanılır.
Nasırlarda kompres
olarak kullanılır.
Solunum yolu
hastalıklarında olumlu etki yapar.
Ruhsal bozukluklara
karşı iyi gelir.
Öksürüğü giderir.
Ağız boşluğu, boğaz ve
diş eti rahatsızlıklarında gargara olarak kullanılır.
İkridarsızlık, prostat
ve kısırlığa karşı etkilidir.
Keten tohumu yağı ile
cilt ve özellikle vucut masajı yapıldığında cildin daha
düzgün vücudun daha diri
ve zinde olduğunu göreceksiniz
Özellikle Avrupa
ulkelerinde keten tohumu yağı ahşap malzemeleri ve özelliklede
Parkeleri parlatmada ve korumadada kullanılıyor.
Not: Ürünlerimiz
sağlıklı yaşam için gerekli olup ilaç değildir