Keten tohumu yağı

Keten tohumu yağı >

Keten tohumu yağı

KETEN TOHUMU YAĞI

 

         Keten tohumu yağı (Flax seed oil) yüksek oranda çoklu doymamış yağ asitleri, düşük oranda doymuş yağ asitleri, bol miktarda potasyum, az miktarlarda ise magnezyum, demir, bakır, çinko ve çeşitli vitaminler içerir. 100 gr. keten yağı 13,4 mg. E vitamini içerir. İçerdiği N–3 yağ asidi oranı, Omega–6 nın yaklaşık dört katıdır. Bitkisel östrojen olan lignanların en zengin kaynağı olması nedeniyle keten tohumu beslenme uzmanları tarafından sıklıkla önerilir. Lignanlar, hormonlara bağlı kanser türlerinde (göğüs, prostat vb.) seks hormonlarına müdahale ederek kansere karşı koruma yapar; tümör hücrelerinin büyümesini engeller. Keten tohumunda bulunan Lignanlar birer doğal SERM’dir (östrojeni seçerek alan modülatörler); östrojen kullanımının zararlarından korurken tüm diğer olumlu etkilerinden de yararlanmayı sağlarlar. Örneğin; östrojenin kemiklerle bağlantı kurup büyümeyi sağlamasına izin verirken; hasar verebileceği göğüs ve rahim içi gibi hassas bölgelere girmesine izin vermezler. Fazladan bir hücre büyümesi olmadığında kanser riski azalır. Keten tohumu 100 gramda toplam 240,6 mg. bitkisel östrojen içerirken, birçok diğer gıda maddesinde bu 100 gramda 17 mg.’ı geçmez.

         Keten tohumun dışındaki selüloz tabakası sebebiyle bu tohumun direkt olarak tüketildiğinde ince bağırsak cidarını yaralayabildiği bilinmektedir. Ayrıca bütün olarak tüketildiğinde insan vücudunda selülozu parçalayacak enzim olmadığı için içerisindeki faydalı maddelerden kişi yeterince faydalanamaz. Bundan dolayı soğuk preslenmiş keten tohumu yağının natürel haliyle tüketilmesinin çok daha yararlı olduğu kanıtlanmıştır.

         Beslenmede ideal yağ asidi dengesini sağlamak için, ana yağımızı tekli doymamış yağ asidi oranı yüksek soğuk sıkım zeytinyağı olarak seçmeli, doymuş ve trans yağları (hidrojene) minimuma indirmeli, tahıla - ekmeğe bağlılığımızı düşürmeli, bol bol yeşil yapraklı gıdalar tüketmeli ve mutfağımızı ketentohumu yağıyla takviye etmeliyiz.

     Keten tohumu yağı içerdiği alfa-linolenik asit (N–3 yağ asitlerinin en önemli üyesi) açısından besinlerin en zenginidir. Alfa-linolenik asidin bir kısmı, vücutta uzun zincir N–3 yağ asitleri EPA ve DHA ya dönüşürler ki bunlar iyi kolesterolü yükseltir, yüksek tansiyonda düşürücü etki yapar, kanın pıhtılaşma eğilimini azaltır, plazma trigliserid düzeyini, aritmi riskini azaltır. Dolayısı ile alfa-linolenik asidin koroner kalp hastalığı riskini azalttığı tespit edilmiştir. Keten tohumu yağı üzerine yapılan araştırmalar, düzenli keten tohumu yağı kullanımının dolayısı ile alfa linolenik yağ tüketiminin, arteriosklerozun (damar sertliği) gelişmesini önlediği görülmüştür. Ayrıca iltihabi hastalıklarda ve oto bağışıklık rahatsızlıklarında da etkili olabileceğini göstermektedir. N–3 çe dengeli beslenmenin kanseri engelleyici özellikleri de tespit edilmiştir. Yağ asitleri dengesinin N–6, doymuş yağ asitleri ve trans yağlar tarafına kayması sadece daha az N–3 tüketmemiz anlamına gelmemekte aynı zamanda bu yağlar, alfa-linolenik yağ asidinin uzun zincir N–3 yağ asitlerine dönüşmesi engelleyerekten vücudumuz N–3 yağ asitlerinden gerekli faydayı sağlamasını engellemiş olurlar.

         Sizler de mutfakta % saf aktarland keten tohumu yağını el altında bulundurarak, onu kolaylıkla salatalarınıza, hamur işlerine katabilir, pilavdan çorbalara, tatlılardan tuzlulara her yemeğinizde kullanabilirsiniz.

         Günlük 2000 kcal.’ ye eşdeğer besin tüketen bir insan için günde 2 tatlı kaşığı naturel keten tohumu yağı kullanımı N–3 yağ asitleri kullanımı açısından yeterli katkıyı sağlayacaktır.

 

         Keten tohumu yağının kullanım esnasında ısıya maruz bırakılmaması tavsiye edilmektedir (Yemekler piştikten sonra ve salatalarda yada direk kullanım ile günde 10 gram).

 

Önemli Bİleşenleri (Miktar %)

Linolenik Asit (omega-3) 58,31

Linoleik Asit (omega-6) 13,96

Oleik Asit 15,07

Palmitik Asit 6,86

Stearik Asit 4,59

E Vitamini (Tokoferoller) 79.10 mg

 

Omega 3 Nedir;

 

Omega-3 yağ asitleri 'esansiyel' yani temel yağ asitleri olarak bilinir. Vücudunuzda üretilmediği için mutlaka besinlerden almanız gerekir. Pek çok formu bulunan bu yağ asitlerinin anahtar görev yapanları EPA (Eicosapantaenoik asit) ve DHA’dır (Docosahexaenoik asit).Esansiyel olan bu yağ asitlerinin yeterli miktarda alınamaması başta kardiyovasküler bozukluklar olmak üzere birçok hastalığı beraberinde getirecektir.

Düzenli olarak Omega 3 ihtiva eden gıdaların kullanımı, kalp atışı düzensizliklerini önlediği görülmüş; ki bu düzensizliklerin de doğrudan kalp krizi riski ile bağlantılı olduğu biliniyor. Son yapılan araştırma sonuçlarına göre, haftada bir kez tüketilen yağlı balıklar bile, kalp atışı düzensizliklerine olumlu etki yapmışlar.

Omega-3 yağ asitlerinin bu etkileri nasıl yaptıkları konusunda hala anlaşılmayan noktalar var. Yağ asitlerinin kandaki kolestrol oranını düşürmediği, ancak yemek sırasında ve yemekten sonra kandaki trigliserit yoğunluğunu azalttığı belirtiliyor. Özellikle yemek sonrası kandaki trigliserit oranının yükselmesi, kalp krizini tetikleyen etmenlerden biri olarak gösteriliyor.

Omega 6 Nedir

OMEGA 6

Omega-6 çoklu-doymamış yağ asitleri grubundan bir temel yağ asitidir. linoleik asit (la) Omega-6 grubu yağ asitlerinin öncüsüdür. linoleik asit vücutta gla (gamma-linoleik asit), dgla (dihomo-gamma linoleik asit) ve aa’ ya (arachidonic acid) dönüştürülür. Neyse ki, vücut bu dönüşümü kendisi yapabilmektedir. fakat bazı hastalıklar bu dönüşümü azaltabilmekte veya engellemektedir. gla gibi daha faydalı asit türlerine dönüşüm yaş, beslenme ve hormonal durum gibi faktörlerle şiddetle sınırlanmaktadır. Gla’ nın kaynağı olan çuha çiçeği yağının çok faydalı olmasının nedeni de budur. Omega-6; mısır yağı, soya fasulyesi yağı, ayçiçek yağı, aspur (yalancısafran) yağı, ceviz, balkabağı çekirdeği ve keten tohumu yağında bulunur. Omega-6 diyabetik nöropati, romatoid artrit, pms (adet öncesi sendromlar), deri hastalıkları (sedef ve egzama gibi) ve kanser tedavisi için çok önemlidir. Omega-6 grubu temel yağ asitleri vücutta; enerji üretimi, kan akışındaki oksijenin yayınımı, hemoglobin üretimi, trigliserit ve kolesterol seviyelerinin düşürülmesi, beyin ve sinir dokularının gelişimi, hücre zarında sıvı geçişlerinin kontrolü, insülin ve kan şekeri seviyelerinin dengelenmesi, artrit (mafsal-eklem iltihabı) için tedavi, iltihap giderici etki, iltihaplı ve yangılı hastalıklarda yardımcı, astımda rahatlatıcı, pms (adet öncesi ağrılar) sendromlarında rahatlatıcı, allerjik reaksiyonların azaltılması, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, deri dokusuna yardımcı, su tutmanın azaltılması, sedefi azaltıcı veya hafifletici, sakinleştirici etki ve ruhsal durumu düzenleyici olarak da çok önemli görevler yapmaktadır.

Omega-6 eksikliğinin belirtileri:

Egzama benzeri deri kızartıları, saç kaybı, karaciğer dejenerasyonu, davranış bozuklukları, böbrek dejenerasyonu, susuzlukla beraber aşırı terleme, bezelerde kuruma, enfeksiyonlara karşı hassasiyet, yaraların geç iyileşmesi, erkeklik gücünde zayıflama, kadınlarda düşük riski, artrit ve benzeri hastalıklar, kalp ve dolaşım sistemi rahatsızlıkları, yavaş büyüme

KOLESTEROL VE TANSİYONU DÜZENLER, KALP HASTALIKLARINA KARŞI KORUMA SAĞLAR: Araştırmalar keten tohumu yağının kolesterolü düşürerek kalp krizi riskini azalttığını saptamıştır. Keten tohumu yağının kullanımı yüksek tansiyon, kolesterol ve anjin'i de önlemektedir. Boston's Simmons College’ de yapılan bir araştırma keten tohumu yağının ikincil kalp krizlerini ve dolaşım bozukluklarını engellediğini ortaya çıkarmıştır.

GUT VE CİLT HASTALIKLARINA KARŞI KORUMA SAĞLAR: Cilt hastalıklarında keten tohumu yağı yalnızca eklemlerdeki iltihabı azaltmakla kalmayıp aynı zamanda hastalığın yükselttiği kolesterol oranını da düşürür. Gut hastalığında keten tohumu yağının kullanımı hastalığın neden olduğu eklem ağrılarını ve şişkinliği giderir.

KABIZLIK, HEMOROİD VE DİVERTİKÜLER RAHATSIZLIKLARA KARŞI KORUMA SAĞLAR: Keten tohumu elyaflı yapısıyla bağırsaklardaki dışkının geçişini kolaylaştırarak kabızlık ve hemoroiti engeller. Safra taşlarını oluşumunu engeller ve oluşmuş taşları yok eder.

AKNE, EGZAMA VE SEDEF HASTALIKLARINI İYİLEŞTİRİR: Keten tohumu yağında bulunan temel yağ asidinin cildi iyileştirici özellikleri olduğu bilinmektedir. Kırmızı lekeler, sedef gibi deri hastalıkları, EFA’nın antiinflamatuar etkilerine direnemeyip yok olurlar.  Güneş yanıkları keten tohumu yağıyla tedavi edildiğinde daha hızlı iyileşir.

SAÇ VE TIRNAKLARI BESLER: Keten tohumu yağında bolca bulunan Omega–3 yağ asitlerinin saç ve tırnakların sağlıklı büyümesine etki ettiği gözlemlenmiştir.

UYUŞUKLUK VE KARINCALANMA GİBİ BOZUKLUKLARA SEBEP OLAN SİNİR SİSTEMİ RAHATSIZLIKLARINI AZALTIR: Keten tohumu yağındaki EFA’lar sinir tepilerinin iletimini hızlandırır. Bu yağın sinir besleyici özellikleri Parkinson hastalığının tedavisinde ve diyabet, skleroz gibi hastalıklara karşı koruyucu olarak kullanılabilir.

KANSER RİSKİNİ AZALTIR VE YAŞLANMA ETKİLERİNİ GECİKTİRİR: Keten tohumu yağında bulunan lignanların göğüs, kolon, prostat ve hatta deri kanserine karşı koruma sağladığı düşünülmektedir. Toronto Üniversitesi’nde yapılan çalışmalar, göğüs kanserine yakalanan kadınların, kanserin ilerleme derecesine bakılmaksızın, keten tohumu yağıyla yapılan tedaviye cevap verdiklerini saptamıştır. Çalışmalar lignanların yaşlanmanın çeşitli etkilerini de geciktirdiğini ortaya çıkarmıştır.

MENOPOZ BELİRTİLERİNİ, ADET KRAMPLARINI VE KADINLARDA KISIRLIĞI TEDAVİ EDER: Keten tohumu yağındaki hormon dengeleyici lignanlar ve bitki östrojenleri, kadınların östrojen ve progesteron oranını dengelemeye yardımcı oldukları için adet sorunları ve menopozla savaşta çok yararlıdırlar. Keten tohumu yağı rahim fonksiyonlarını arttırır ve bu yüzden kısırlık problemlerini ortadan kaldırır.

PROSTAT, ERKEKTE KISIRLIK VE İKTİDARSIZLIĞA KARŞI ETKİLİDİR: Keten tohumu yağındaki EFA’lar, prostatın şişip iltihaplanmasını engeller. Prostatın belirtisi olan idrar torbası şişmesi bu yağın kullanımından sonra azalır. EFA’lar aynı zamanda sperm sağlığını da korur ki bu da erkelerde kısırlık tedavisinde çok önemlidir. EFA’lar penise kan pompalanmasını hızlandırarak, iktidarsızlığı ortadan kaldırır.

     KETEN TOHUMU YAĞININ BİLİNEN BAZI FAYDALARI

Mide-bağırsak sorunlarına karşı iyi gelir.

Bağırsakları yumuşatır, kabızlığa iyi gelir.

Kemikleri güçlendirir. Özellikle menopoz döneminde yararlıdır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Menopoza bağlı şikâyetleri hafifletir.

Kalp-damar hastalıklarından korur.

LDL Kolesterol ve Trigliserit seviyesini düşürür.

Yüksek tansiyonu düşürür.

Romatizmal hastalıkları önler.

Sinir sistemini güçlendirir.

Hafızayı güçlendirir.

Kan şekerini dengeler.

Konsantrasyon bozukluğuna karşı iyi gelir.

Yaşlanmaya bağlı dikkat dağınıklığına karşı iyi gelir.

Haricen kullanılarak yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.

Egzama ve sedef hastalıklarında kullanılır.

Nasırlarda kompres olarak kullanılır.

Solunum yolu hastalıklarında olumlu etki yapar.

Ruhsal bozukluklara karşı iyi gelir.

Öksürüğü giderir.

Ağız boşluğu, boğaz ve diş eti rahatsızlıklarında gargara olarak kullanılır.

İkridarsızlık, prostat ve kısırlığa karşı etkilidir.

Keten tohumu yağı ile cilt ve özellikle vucut masajı yapıldığında cildin daha

düzgün vücudun daha diri ve zinde olduğunu göreceksiniz

Özellikle Avrupa ulkelerinde keten tohumu yağı ahşap malzemeleri ve özelliklede

Parkeleri parlatmada ve korumadada kullanılıyor.

Not: Ürünlerimiz sağlıklı yaşam için gerekli olup ilaç değildir

 

Hızlı İletişim
code