(Alfalfa) Yonca; Halk arasında Şark Yoncası, Kaba Yonca gibi isimlerle bilinmektedir. “Alfa-Alfa” kelimesi “Bütün Gıdaların Babası” anlamına gelir.
Lif bakımından çok zengin olan alfalfa bitkisi fasulye ve bezelye gibi baklagiller familyasından olup, kolesterolün düşürülmesi, enerji düzeylerinin artırılması ve kanın toksik maddelerden arındırılmasına destekleyici gıda olarak asırlardır kullanılmaktadır.
Kurutulmuş yonca yaprağı ve tohumu, kapsül, toz veya tisan şeklinde standardize edilmiş halde diyet katkı maddesi olarak yaygın surette kullanılmaktadır. Bu nedenle de çay olarak tüketimi diyette oldukça destek verir.
Yüksek fiber düzeyi nedeniyle kolesterol düzeyleri üzerinde dengeleyici etki yaptığını, kötü kolesterolü düşürdüğünü gösterir bulgular bilimsel literatürde yer almaktadır.
Baklagiller familyasındaki diğer bitkiler gibi protein, vitaminler ve mineraller açısından zengin bir kaynak oluşturan yüksek genel gıda değeri nedeniyle bünyede enerji eksikliğini önleyici, ayrıca içerdiği saponinler nedeniyle kanı ve karaciğeri detoksifiye edici özellikleri bulunduğu üzerinde durulmaktadır.
Besin değeri yüksek bir besin olduğu için kansızlık çekenlere faydalıdır.
Özellikle ABD ve Avustralya mutfağında salatalarda yeri olan bir bitkidir. Bazı ülkelerde genç yaprakları çiğ olarak tüketilmektedir. Daha olgun yoncanın tüketimi çok yüksek diyet lifi içeriği nedeniyle kısıtlıdır.
Kireçlenme ve ağrılardada tohum,diğer tüm etkileriyle beraberde kullanılır.
1 tatlı kaşığı tohum,kaynatılıp içerek tüketildiği gibi sebze ve salatalar dada üzerlerine serperekte kullanılır.
Ağrılarda ise ise tohumun lapası, ince eklemler ve kalın eklemler gibi ağrılı bölgeler sarılır.