(Diğer adları: Karaman kimyonu,
Keraviye) Maydanozgiller familyasındandır. Anayurdu Avrupa ile Batı Asya'dır.
Ülkemizde Doğu Anadolu bölgesinde yetişen ve aslında yabani bir bitki olan
frenk kimyonunun Avrupa'da uzun zamandan beri kültürü yapılmakta, bitki insan
eliyle yetiştirilmektedir.
100 cm'ye kadar boylanabilen ikiyıllık otsu
bitkidir. Kazık kökü; dallara ayrılan yapıda, gövdesi ince parçalı, açık yeşil
renkli tüylü yaprakları; yaz ortasına doğru şemsiye biçiminde kümeler
oluşturarak açan sarımsı beyaz renkli küçük çiçekleri vardır. İki tanesi bir
kapsül içinde yer alan kahverengi küçük tohumları hilal biçiminde olup
olgunlaşınca kapsülden dökülürler. Yumuşak toprakları seven frenk kimyonu
bitkisi, döktüğü bu tohumlarla çoğalır.
Frenk kimyonu, karvon ve limonen adlı maddelerden
oluşan ve % 6'ya varan orandaki uçucu yağ ile sabit yağ, reçine ve taneni
içerir. Körpe yaprakları salata ve çorbalara katılır. Kazık kökü sebze olarak
pişirilip yenir. Tohumları ise, yağlı etlerin sindirimine yardımcı olduğu için
et yemeklerine, bunlar pişerken serpilir. Çeşni vermesi için kimi yiyeceklere
de katılır.
Bedene yararları taş devrinden beri bilinen, eski
Mısırlıların ve İpek Yolu konaklama yerlerinin mezarlarında artıkları bulunan
frenk kimyonunun tıbbi etkileri ve onlardan yararlanma yöntemleri şöyle
sıralanabilir:
1. Bebek emziren annelerde süt gelişini artırır.
2. Bedeni uyarıcı ve iştah açıcıdır.
3. Sindirimi kolaylaştırır. Özellikle çocuklarda
gaz söktürücü ve karın ağrılarını iyileştirici etkisi vardır.
4. İdrar söktürücüdür.
5. Kadınlarda aybaşı sancılarını hafifletir.
6. Bronşitte ve astıma eşlik eden bronşit
durumunda rahatlatıcıdır.
7. Diyareyi (ishal) keser.
Bu etkilen sağlamak üzere bitkinin çiçek
şemsiyeleri yaz ortasında toplanır. Güneşte kurutularak olgunlaştırılıp geniş
bir kâğıdın üzerine başaşağı tutularak silkelenip tohumların dökülmesi
sağlanır. Böylece toplanan ya da piyasadan alınan tohumlardan infüzyon
hazırlamak için, 1 tatlı kaşığı alıp ezilir. Bunların üzerine 1 bardak kaynar
su dökülerek 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Bu şekilde elde edilen
infüzyondan günde üç kez birer bardak içilir.
Frenk kimyonu boğaz ağrılarında iyileştirici rol
oynar. Bunun için aynı infüzyonla ılıkken günde birkaç kez derin gargara
yapılır. Nefesin kokusunu da temizler. Bunu sağlamak üzere de, kuru frenk
kimyonu tohumları ağızda çiğnenir.